Bazı mal sahipleri bilgisizlikten, bazıları ise daha yüksek kazanç elde etmek için ya kira gelirlerini beyan etmiyor ya da daha düşük beyan ederek vergi kaçırıyor.
Ev sahipleri artık düşük kira gösteremeyecek.
Hazine Ve Maliye Bakanlığı mart ayında verilecek kira geliri beyanı öncesinde düğmeye bastı hem vergi kaçıranlar tespit ediliyor hem de fahiş kiralama yapanlar belirlenebilecek.
Kiracılara görüşme mektubu gönderiliyor, kiracılar belirli adreslere çağırarak bilgi ve belge alınıyordu. Şimdi ise kiracılara dijital ortamda bilgi ve belgelerini sunabilme imkanı da tanındı. Görüşme mektubu gönderilen kiracılar vergi dairesine gitmeden dijital vergi dairesi uygulamasında yer alan kira bildirim formunu doldurarak bilgi ve belgeleri sunabileceklerdir.
Beyanların sunulmaması durumunda mükelleflerin usulsüzlük kapsamında cezalar ve faizli ödeme yükümlülükleri bulunuyor.
Kira gelirlerine ilişkin beyannameler nerede nasıl verilecek?
Kira geliri elde edenler, gelir beyannamelerini, ikametgâhlarının bulunduğu bölgedeki vergi dairesine giderek verebilir ya da e-Devlet sistemi aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sayfasından ( dijital.gib.gov.tr ) 'Hazır Beyan Sistemi' üzerinden beyannamelerini doldurarak gönderebilirler.
Hazır Beyan Sistemi hizmetine ise ister kullanıcı kodlarıyla ister e-Devlet bilgileriyle ulaşabilecekler. Kira tespiti için dijital vergi dairesinden form doldurulması yeterli olacaktır.
Kira bildirim formu alanında istenilen bilgiler :
- Kiraya ilişkin bilgiler
- Taşınmaza ilişkin bilgiler
- Mülk sahibine ilişkin bilgiler
- Kira ücretinin yatırıldığı hesap bilgileri
- Bildirime ilişkin açıklamalar
Kira gelir beyannamesi bildiriminde son tarih nedir?
2023 yılı kira gelirlerine ilişkin beyanname, Mart Ayının son günü mesai sonuna kadar verilebilir. Hazır beyan sistemini kullananlar ise gece yarısına kadar beyannamelerini verebilirler. Çıkabilecek aksaklıklar düşünülerek 1 Mart’tan itibaren gecikmeden beyanname verilmesi daha yerinde olacaktır.
İş yeri sahipleri genellikle stopaj vergisiyle kira geliri beyan etmektedirler. Konut kiralarında ise bu durum söz konusu değildi.
Kiracılar bu formu doldurarak ev sahiplerinin düşük vergi ödemesine engel olabilecekler.
GİB bu yolla kiracı bilgileri ve ev sahiplerinin beyanlarını karşılaştırarak vergi kaçaklarını tespit edebilecektir.
VERGİ KAÇAĞI İÇİN 3 AŞAMALI SİSTEM
1. Vergi dairesi görevlileri yoklama usulü ile kira bilgilerinde tutarsızlık tespit ettiği adreslere giderek kiracılar ile ödedikleri kira ve eve ait bilgileri yüz yüze alacak.
2. Vergi dairesi görevlileri kiracıyı ev adreslerinde bulamaz ise bir mektup bırakarak istenen gün ve saatte vergi dairesine gelerek bilgileri vermeleri istenecek.
3. Vergi dairelerine gidemeyen kiracılar ise internet üzerinden bir form doldurarak kira bilgilerini açıklayacaklar.
Kira gelirini beyan etmeyenlere hangi cezai müeyyideler uygulanacak?
Düzenlemeye göre konutlardan elde edilen kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, konut kira geliri istisnasından yararlanılamaz.
Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde, mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilir ve kira geliri takdir komisyonunca takdir edilir.
Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir.
Kira gelirlerinden mükellefe tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek. Birinci taksitin damga vergisi ile birlikte 31 Mart, ikinci taksitin 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerekmektedir.
Zamanında ödenmeyen vergi tutarı üzerinden aylık %3.50 oranında gecikme faizi hesaplanır.
Av.Burak EVCİ