Aile hukuku, toplumun en küçük yapı birimi olan ailenin nişanlılık döneminden başlayıp boşanma ve ölümle sona eren evliliklerin hukuki durum ve sonuçlarını kapsayan bir özel hukuk dalıdır.
Aile hukukunun kapsamı herhangi bir şekle bağlı olmayan ve evlilik vaadinin gerçekleşmesi ile meydana gelen nişanlılık sürecinden evlilik birliğin sonlanmasına kadar olan süreci ifade etmektedir. Evliliğin sonlanması şu şekillerde gerçekleşmektedir:
- Anlaşmalı boşanma,
- Çekişmeli boşanma,
- Taraflardan birinin ölmesi,
- Evliliğin iptali.
Boşanma Avukatı Kimdir?
Her ne kadar hukukumuzda belirli bir hukuk dalının vekili olarak uzmanlaşmak söz konusu olmasa da halk arasında genellikle boşanma ve aile hukuku davalarını takip eden avukatlara “boşanma avukatı”, “aile avukatı” ya da “aile hukuku avukatı” denilmektedir.
Aile hukuku avukatı ya da boşanma avukatı, tarafların herhangi bir hak kaybına uğramaması için aile hukuku alanında uzmanlaşmış avukatlar tarafından takip edilmelidir.
Boşanma Avukatının Görevleri Nelerdir?
Boşanma avukatı ya da aile hukuku avukatı, aile hukukundan kaynaklanan her türlü dava ve işleri kapsamakta olup bu işlerden bazıları şunlardır:
- Nişanlılık döneminin evlilik dışında sona ermesi halinde maddi tazminat talebine ilişkin davalar,
- Nişanlılık döneminin evlilik dışında sona ermesi halinde manevi tazminat talebine ilişkin davalar,
- Anlaşmalı boşanma davası,
- Çekişmeli boşanma davası,
- Mal rejimi davası,
- Mehir alacağı davası,
- Mal rejimi sözleşmelerin kurulması ve sona erdirilmesi,
- Anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması,
- Velayet davaları,
- Soybağı davası / babalık davası,
- Soybağının reddi davası,
- Yoksulluk ve iştirak nafakası taleplerine ilişkin davalar,
- Boşanma davasından kaynaklanan maddi tazminat davaları,
- Boşanma davasından kaynaklanan manevi tazminat davaları,
- Vesayet ve kayyımlık davaları,
- Evlat edinmeye ilişkin iş ve davalar,
- Tanıma ve tenfiz işlemleri,
- İddet müddetinin kaldırılması davası,
- Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun hükümleri uyarınca korunma talepleri,
- Evliliğin iptali davası,
- Ziynet alacağı davası.
Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Aile hukukunun geniş bir kapsam olmasının yanında, tarafların talep ve uyuşmazlıkları konusunda bir karara varılması adına mahkeme kanalına başvuru gerçekleştirmeleri ile boşanmanın hukuki sonuçları meydana gelecektir. Uygulamada en çok karşılaşılan aile hukuku davası olan boşanma davası ikiye ayrılmaktadır:
- Anlaşmalı Boşanma Davası,
- Çekişmeli Boşanma Davası.
Anlaşmalı boşanma davasında, tarafların evliliğin bütün hukuki sonuçları üzerinde anlaşmış olmaları ile hazırlanan protokolün mahkemeye sunulması söz konusu olacaktır. Anlaşmalı boşanma protokolünün mahkemeye sunulmasının ardından taraflardan her ikisi mahkeme huzurunda sunulan protokole uygun olarak boşanmayı kabul ettiklerini beyan etmek zorundadırlar.
Çekişmeli boşanma davası ise tarafların evlilik birliğinin sona ermesinde anlaşamadıkları bazı hususların yer alması nedeni ile uyuşmazlık konularında mahkemenin karar vermesi talepli boşanma davasıdır.
Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Türk Medeni Kanunu’nda boşanmanın sebepleri genel boşanma sebepleri ve özel boşanma sebepleri olarak ayrı ayrı düzenleme altına alınmıştır.
Genel boşanma nedenleri şunlardır:
- Evlilik birliğinin temelden sarsılması,
- Şiddetli geçimsizlik,
- Anlaşmalı boşanma,
- Açılan boşanma davasının reddedilmesinin ardından tarafların 3 yıl boyunca bir araya gelmemelerinden kaynaklanan fiili ayrılık hali.
Özel boşanma nedenleri ise şunlardır:
- Aldatma – Zina,
- Eşlerden birinin diğer eşin hayatına kast etmesi,
- Kötü muamele ya da onur kırıcı davranışlarda bulunma,
- Suç işleme ve haysiyetsiz bir yaşam sunma,
- Terk,
- Akıl hastalığı.
Florya Hukuk Bürosu olarak; aile hukuku alanında uzmanlaşmış ekibimiz ile tecrübe ve titizlik gerektiren bir alan olan aile hukukuna ilişkin her türlü hukuki iş ve dava takiplerini gerçekleştirebilmekteyiz Aile hukukuna ilişkin gerçekleştireceğiniz işlemler neticesinde herhangi bir hak mahrumiyeti yaşamamanız için uzman avukat kadromuzla iletişime geçebilirsiniz