Vergi hukuku, devletin kamu hizmetine ilişkin devamlılığını sağlaması amacıyla düzenli olarak kişi ve kurumlardan aldıkları para ödemelerini kapsamaktadır. Vergi hukukuna ilişkin mevzuatın fazla ve karmaşık yapıda olması nedeni ile vergi ödeyen gerçek ve tüzel kişilere ilişkin birçok uyuşmazlık bulunmaktadır.
Gerçekleştirilen vergilendirme işlemleri, tarh, yapılan tebligatlar, tahakkuk ve tahsil işlemleri, harçlandırma gibi işlemler ile söz konusu işlemlerin usul ve yasaya aykırı olarak gerçekleşmesi halinde düzenlenen iş ve işlemler ile davaların tamamı vergi hukuku kapsamında kalmaktadır. İlgili mevzuatlardan en önemlisi İdari Yargılama Usulü Kanunu’dur.
Vergi Türleri Nelerdir?
Vergi türleri esas itibari ile şu şekilde sınıflandırılmaktadır:
- Servet üzerinden alınan vergi türleri,
- Gelir üzerinden alınan vergiler,
- Mal ve hizmetlerden alınan vergiler.
Gelir vergisi, bireysel gelir vergisi ve kurumsal gelir vergisi olarak ikiye ayrılmaktadır. Servet üzerinden alınan vergiler ise şunlardır:
- Veraset ve intikal vergisi,
- Emlak vergisi,
- Motorlu taşıt vergisi (MTV)
Mal ve hizmetlerden alınan harcama vergileri ise çok çeşitli olup başlıca harcama yani mal ve hizmetlerden alınan vergi türleri şunlardır:
- Katma değer vergisi (KDV),
- Özel tüketim vergisi (ÖTV),
- Banka ve sigorta işlemleri vergisi (BSMV)
- Damga vergisi.
- Gümrük vergisi,
- Şans oyunları vergisi,
- Özel iletişim vergisi,
- Eğlence vergisi,
- Çevre ve temizlik vergisi...
Vergi Hukuku Avukatı Kimdir?
Hukukumuzda belirli bir hukuk dalının avukatı olarak uzmanlaşmak tam anlamı ile söz konusu olmasa da halk arasında ve uygulamada ağırlıklı olarak vergi hukuku alanında faaliyet göstermekte olan, vergi hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümünde aktif rol oynayan avukatlara “vergi hukuku avukatı” ya da “vergi avukatı” denilmektedir.
Vergi avukatı ya da diğer bir deyişle vergi hukuku avukatı, vergi ödemekle yükümlü olan gerçek ve tüzel kişilerin herhangi bir hak kaybına uğramaması ve zararının oluşmaması için vergi hukuku alanında uzmanlaşmış avukatlar olmalıdırlar.
Vergi Hukuku Avukatının Görevleri Nelerdir?
Vergi hukukunun kapsamı oldukça geniş olduğundan ve güncel olarak değişim göstermesinden kaynaklı olarak vergi avukatı tarafından birçok dava ve iş takibi yapılmaktadır. Vergi hukuku avukatının başlıca görevleri ve takip ettiği işlemler şunlardır:
- Uzlaşma komisyonu başvurularının hazırlanması,
- Vergi müdürlüklerine sunulacak olan özelge, pişmanlık, düzeltme, şikayet gibi idari başvuru evraklarının düzenlenmesi,
- Vergi tekniği ve vergi suçu raporlarına ilişkin düzenlenen raporların incelemesini gerçekleştirmek ve hukuki açıdan değerlendirmede bulunmak,
- Vergi ve ceza ihbarnamelerinin iptaline ilişkin davalar,
- Vergi hukukuna ilişkin icra takipleri, itirazlar ve menfi tespit davası,
- Vergin Usul Kanununa muhalefet davaları,
- İbraz edilecek defter ve belgelerin hukuki yönden incelemesini gerçekleştirerek bilgilendirmelerde bulunmak,
- Vergi müdürlükleri tarafından kesilen idari para cezalarının iptaline ilişkin davalar,
- Özel esastan genel esasa geçme talepleri ve söz konusu talebin reddine karşı iptal davası,
- Defter ve belge üzerinde tarhiyat yapılmasına ilişkin davalar.
Florya Hukuk Bürosu olarak vergi hukuku alanında birçok gerçek ve tüzel kişiye hizmet vermiş bulunmaktayız. Vergi hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda herhangi bir hak kaybına uğramamanız ve ilerde doğabilecek zararlarınızın önüne geçmek için vergi hukuku alanında uzmanlaşmış tecrübeli ve dinamik ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.